11 september i Barcelona

Det var väldigt länge sen jag skrev något på bloggen. Orsaken är inte bara tidsbrist och det beror inte på brist på ämnen. Hur som helst har jag haft semester några veckor för första gången på 6 år, dvs sen jag kom in i riksdagen. Nu är jag på Cypern på interparlamentariskt utrikesutskottsmöte. Passar på att testa nya mobilen för att blogga. Det går sådär. Inte fort åtminstone.

Den 11 september förväntas stora demonstrationer i Barcelona. 11 september är katalanernas nationaldag och de högtidlighåller egentligen en förlust mot Spanien. Kan låta märkligt att fira en förlust mot ärkefienden men det är inget jag lägger mig i.

Förra året 11 september samlades omkring en miljon människor för att protestera. I år räknar man med det dubbla. Träffar här på Cypern en katalansk parlamentariker som säger att det inte finns en enda hyrbuss att uppbåda längre. Över 1000 bussar och två tåg kommer att anlända lagom till demonstrationen från Kataloniens alla hörn.

Katalanerna demonstrerar inte för skojs skull och det handlar inte bara om den ekonomiska krisen. Nu höjs alltfler röster för självständighet. Den spanska högerregeringen har egen majoritet. Relationerna mellan PP och katalanerna är allt annat än goda och värre blir de i takt med att katalerna ser sina tillkämpade rättigheter begränsas. I en nättidning uppmanades häromdagen till en militär intervention mot Katalonien. Och katalanerna talar om att redan i närtid utropa en självständig stat.

Det är minst sagt ett spänt läge – som vi i Sverige aldrig talar om dock. Undrar varför konflikter i EU inte är intressanta i den svenska debatten. Den som vill veta mer om 11 september kan följa #11s2012 på twitter.