Aminatou Haidar – Västsaharas Gandhi

På måndag får jag äntligen svar på den fråga jag skrev för flera veckor sedan om Aminatou Haidar till Carl Bildt. Det var i början av hennes hungerstrejk. Jag bifogar här hennes öppna brev i snabböversättning daterat den 10 december – MR-dagen. 

Torsdag December 10, 2009

Aminatou Haidar öppet brev till spanska samhällets

INTERNATIONELL DAG FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

I dag är det den 10 december, Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Då vi firar en helig dag för mänskligheten, en dag med ideal och principer som garanterar grundläggande rättigheter. Då jag, en människorättsaktivist, genomför en hungerstrejk sedan 25 dagar på grund av orättvisor och bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Idag, efter att ha blivit olagligt utvisad från mitt hemland av de marockanska myndigheterna, efter att ha kvarhållits olagligt på flygplatsen på Lanzarote av den spanska regeringen och efter att ha skiljts från mina barn mot min vilja, känner jag, mer än någonsin, de västsahariska familjernas smärta över att i mer än 35 år leva åtskiljda av en mer än 260 mil lång mur.

Idag, som varje dag, tänker jag på mina fängslade kollegor och på de sju människorättsaktivister som efter den marockanska regeringens godtyckliga beslut, ska ställas inför en militärdomstol och hotas med dödsstraff. Jag tänker också på det västsahariska folket, som dagligen förtryckts och undertryckts av marockansk polis i Västsahara. Och jag tänker på deras framtid.

På denna internationella dagen för mänskliga rättigheter gratulerar jag alla fria folk som försvarar de grundläggande rättigheterna och offrar sig för att uppnå fred i världen. Samtidigt vänder jag mig till dem med en enträgen vädjan om att skydda mitt folks rättigheter för mitt folk, det västsahariska folket.

Idag är också en bra dag för hopp, en dag då jag skulle vilja be hela världen och särskilt mödrarna, att stödja min begäran att få återvända till Västsahara. Jag vill krama mina barn, jag vill leva med dem och min mor, men med värdighet.

Idag vill jag tacka det spanska samhället för deras solidaritet med, och försvar av det västsahariska folkets legitima rättigheter samt sin solidaritet med mig i dessa svåra tider.

Aminatou Haidar
Lanzarote flygplats, 10 December, 2009

Den som vill läsa mer kan gå in på