Gubbar bör gå i pension – gummor också. En hyfsad pensionsålder för statschefer borde väl ligga runt 65 som för alla andra. Varför klänga sig kvar vid jobbet när många yngre kan ta vid? Och inte är det så att man alltid är klokare för att man är gammal.

Det är t.ex. inte utan att man undrar hur det egyptiska folkets krav så fullständigt kan gå in genom ena örat och ut ur det andra på farbror Mubarak. Denna äldre man vars bäst-före-datum gått ut för mycket länge sen och som dessutom borde längtat efter att gå i pension som de flesta gjort för länge sen i hans ålder.

Beskedet att inte ställa upp i nästa val är knappast det egyptierna kommer att acceptera. De vill ha förändring nu – inte en möjlighet för Mubarak att på sitt eget sätt arrangera Egyptens framtid med eller utan honom. Att han inte förstår det! Men det verkar vara svårt för dessa enväldiga gamla gubbar som klamrar sig fast vid ”tronen” i många länder med hjälp av terror mot den egna befolkningen. Ingen nämnd och ingen glömd.

Jag tror inte att Mubarak kommer att sitta kvar i många dagar till. Det egyptiska folket vill inte ha honom kvar och deras krav är rättmätiga. En skuggregering har bildats och en övergångsregering kan bildas. Sen kan val hållas när partier hunnit organisera sig och haft möjlighet att nå ut med sina budskap till väljarna.

Det är också den utveckling tunisierna ser framför sig enligt de tunisiska Grönas ordförande Abdelkader Zitouni som besökte riksdagen i dag och berättade om utvecklingen där. Det får inte gå för fort för då hinner partierna inte med. Det är viktigt att tidigare förbjudna partier får tid att bygga upp både partiprogram och kampanjorganisation för att nå ut till väljarna innan valet. Utvecklingen kan gå åt många olika håll men med stöd från systerpartier i demokratiska länder och med stöd från demokratiska regeringar kan det gå väldigt, väldigt bra. Folket uttrycker inte att det är en utveckling som i Iran de vill ha, även om Irans regering tydligen tror det. Egyptierna och tunisierna vill själva välja sina ledare. De vill ha frihet – inte förtryck.