Ett självständigt Katalonien?

Den 13 september i år ordnade Arenys de Munt, ett katalanskt samhälle på ca 10.000 invånare, en folkomröstning med frågan: ”Vill du att Katalonien ska bli en social, demokratisk och självständig rättsstat som är medlem i EU?” 96 % av de 41% som deltog i omröstningen röstade ja till ett självständigt Katalonien. Frågan är ju då om de 59% som inte deltog var de som skulle röstat tvärtemot om folkomröstningen varit ”på riktigt”. Det är naturligtvis svårt att veta om det var så eller om de helt enkelt inte tog omröstningen på allvar, inte hade tid etc.

Hur som helst kommer det nu att hållas nya folkomröstningar i 160 små och stora samhällen i Katalonien med sammanlagt 707 397 röstberättigade. Den här gången kommer man att ha internationella observatörer från Europaparlamentet på plats för att se till att allt går rätt till. Omröstningen har startat som ett medborgarinitiativ. Den är inte bindande men ses som ett sätt att låta det katalanska folket få uttrycka sin egen uppfattning om att vara en del av den spanska staten eller ett självständigt land.

Samtidigt pågår en rättsprocess eftersom oppositionspartiet Partido Popular menar att den nya katalanska stadgan där det explicit framgår att Katalonien får kalla sig nation i staten Spanien strider mot den spanska konstitutionen. Skulle Partido Popular (PP) få rätt i domstolen kommer det onekligen att spä på viljan hos katalanerna att helt ta steget bort från den spanska union de tillhört sedan flera hundra år tillbaka. Likaså ifrågasätter PP den lag som gör det möjligt att gräva upp massgravar så att alla, inte bara katalaner, äntligen kan få begrava sina döda efter inbördeskriget. Skulle det inte varit för katalanernas stora misstro till Partido Popular (arvtagare till Francoregimen), som är mest ”Katalonienfientligt”  av de etablerade partierna så skulle det partiet mycket väl kunnat vara i regeringsställning. Då skulle många bra reformer i spansk politik inte kunnat genomföras de senaste åren.

När Baskien försökte ordna en folkomröstning tidigare stoppades den för att den stred mot den spanska konstitutionen. Att göra kommunala folkomröstningar gör det tydligen inte. Även om det inte handlar om en bindande omröstning kommer resultatet naturligtvis bli en värdemätare på hur väl Spanien lyckas leva upp till att vara ett mångkulturellt land som låter alla folkgrupper som lever i landet åtnjuta samma rättigheter samtidigt som de egna kulturella identiteterna bejakas.  Det går inte att tvinga ett folk att vilja leva tillsammans. Det går däremot att få ett folk att välja att leva tillsammans med andra. Det är i huvudsak en fråga om bemötande.