Gör skäl för Nobels fredspris !

Läser i dagens SvD: ”Israel överväger att ”störta” den palestinske presidenten Mahmud Abbas om han gör verklighet av sina planer att göra Palestina till FN-stat med observatörsstatus, enligt ett läckt dokument från Israels utrikesdepartement som AFP läst.”

I mina öron låter det som om Israel är i färd med att skaffa sig fler fiender än nödvändigt – och det kan väl knappast vara det utrikesminister Lieberman egentligen är ute efter. Han vill avskaffa det palestinska självstyret över det som är palestiniernas eget land, dock ockuperat av Israel. Tror han verkligen att världssamfundet kommer att godkänna ett sådant agerande? Tror han att Israels vänner, USA och Europa, kommer att godkänna ett sådant agerande? Det är en djupt beklämmande nyhet att läsa och jag hoppas att det inte är hela den israeliska regeringens uppfattning. Inte minst hoppas jag det för alla de israeler, både i Israel och runtom i världen, som engagerar sig i fredsarbetet och arbetar för båda folkens självklara rätt att få leva i området. De kan absolut inte hållas ansvariga för vad regeringen i Tel Aviv uttalar.

Jag besökte nyligen Palestina och Israel tillsammans med en grupp riksdagsledamöter. Vi talade med företrädare för båda sidorna i konflikten, med de som drabbats i Sderot av raketbeskjutning, med beduiner som körts bort från sina boplatser, med släktingar till personer som dött i konflikten, med israeliska soldater som vill att världen ska se vad som pågår m.fl. Vi träffade också företrädare för FN och för både den israeliska regeringen och försvarsmakten och för den palestinska myndigheten. I civilsamhället finns en stark önskan om fred och att kunna återgå till vad som var förut, när de alla kunde röra sig fritt i landet utan murar. Hos myndigheterna fann vi mer låsningar och positioneringar.

Störst intryck på mig gjorde Hebron på Västbanken där 850 militanta bosättare, skyddade av 650 soldater, förvandlat den palestinska staden till en spökstad genom att förbjuda palestinierna tillträde till stadens centrum, och i de fall de får gå på sina egna gator finns det en barriär emellan. Det är inte värdigt en demokratisk stat att tillåta och möjliggöra detta. Ett annat intryck var den kvinna i Sderot som trots att hon själv drabbats av raketbeskjutningarna var i färd med att bygga ett nätverk av kvinnor, israeler och palestinier, för att lära känna varandra och förstå varandra. Inga män var välkomna i nätverket.

Obama har fått Nobels fredspris, så också EU. Det är dags att göra skäl för priset. Israel-Palestinakonflikten kan inte vänta. Den måste lösas i närtid. Den är avgörande för en fredlig utveckling i regionen som helhet. USA och EU har de största möjligheterna att sätta press på Israel, som är den starka och ockuperande parten och som därmed har ett större ansvar, att säkerställa palestiniernas rätt till territorium i en tvåstatslösning. När nu även Hamas och Islamiska Jihad på Gazaremsan är redo för vapenstillstånd är det viktigt att arbetet tar fart.

… och några timmar efter att jag skrev det tidigare så kunde vi läsa att Hamasledare mördats och att både retorik och våldshandlingar trappas upp. Det är onekligen en mycket oroande utveckling och det ser inte ljust ut.