I dag installeras Rwandas president än en gång som väntat. Jag undrar hur många ambassadörer som är där? Med tanke på att oppositionen med framgång röjts ur vägen och endast ”ofarliga” utmanare fått ställa upp i valet känns det inte särskilt hoppfullt. Rwanda – det land som procentuellt sett har flest kvinnor i sitt parlament – lyckas inte uppfylla de förhoppningar de egna medborgarna hade efter folkmordet om att få leva i en demokrati. Snart öppnar Sverige en ambassad i landet. Den ska förmodligen betalas med biståndsmedel. Undrar om vi ställer krav på att regeringen lever upp till de mänskliga rättigheterna innan vi betalar ut bistånd. 

Å andra sidan kan man ju fråga sig hur regeringen ser på mänskliga rättigheter. I dag hade vi en debatt i Karlstad där moderaternas företrädare gav ett tydligt besked att alla mänskliga rättigheter inte är lika viktiga. Att människor har mat för dagen är mindre viktigt än att de får uttrycka sina åsikter. Men vad säger då Moderaterna om Rwanda? Där får människor inte uttrycka sina åsikter utan att fängslas eller mördas. Jakten på oppositionella har intensifierats under det senaste året men mot omvärlden vill presidenten framstå som en statsman.

Jag undrar vad Sveriges regering och UD egentligen tänker om Rwanda. Dokumentationen är enligt uppgift hemligstämplad. Amnesty däremot har nyligen utkommit med en rapport. http://www.amnesty.se/ed/hem/xml-pressnotiser-latest/5B038A5DCB984B6AC1257790002E5837/