Skrotbilarnas och suvarnas land

Eldistribution i Santo Domingo

Jag har besökt Santo Domingo i Dominikanska Republiken. En stad fylld av skrotbilar som ska föreställa någon form av kollektivtrafik. De mer välbeställda kör stadsjeepar och har egna chaufförer. Att klimatet tar stryk av både skrot och suv tänker ingen på. Alternativa bränslen finns inte – inte heller hybrider. När oljepriset gick upp blev protesterna så stora att regeringen tvingades sänka bensinpriset. Nu när oljepriset sjunkit är bensinpriset t.o.m. lägre än tidigare. Medvetenhet om klimatet???? Var är den???

Mitt huvuduppdrag på ön var att hjälpa Alianza por la Democracia att öka medvetenheten om klimatförändringarna. Som utomstående kunde jag säga det ingen annan vågar, t.ex. att det är bra med höga skatter på fossila bränslen samtidigt som man subventionerar alternativen. När jag i en intervju med en av dagstidningarna berättade att jag i huvudsak åker kollektivt trodde de knappt sina öron – det är inte så konstigt kanske när kollektivt är synonymt med skrot. Enligt journalisten uppfattades det nästan som förnedrande att åka kollektivt.

Trafiken var tät i sta’n och för att ta oss fram hade vi hjälp av en trafikpolis på motorcykel som körde före och dirigerade trafiken. Helt suverän kille i och för sig men tänk så mycket enklare det hade varit om alla inte tvingats köra bil i avsaknad av en hyfsad kollektivtrafik.

När man tänker på den medvetenhet vi har i Sverige om klimatpåverkan och det arbete som vi alla gör för att minska våra egna utsläpp och jämför med den brist på medvetenhet som finns i de flesta länder blir man onekligen lite mörkrädd. Medan vi drar ned på våra personliga utsläpp ökar de rika i fattigare länder sina samtidigt som de fattiga som har de största behoven knappt får del av kakan alls. Vikten av ökad medvetenhet på det personliga planet i hela världen kan inte nog betonas.

På min hemsida ligger en dagbok från besöket.