Jag har haft svårt att slita mig från Axmar nu när jag har chansen att få vara hemma mer men nu är det snart slut med det tyvärr. Under veckan som kommer börjar det bli fullt upp för mig i Stockholm ända fram till riksdagens högtidliga öppnande den 15 september. Att vara hemma innebär i och för sig att man missar allt det roliga som staden bjuder på. Sommarens uteliv, festivaler, möten med vänner och bekanta etc.  men jag har ett stort behov av att få vara eremit ibland också och det hinner jag nästan aldrig med annars så jag klagar inte.

I dag åkte vi trots sommarens lathet ner till Havsfestivalen i Gävle för att kolla läget.  Havsfestivalen ersätter den tidigare Cityfesten och skillnaden är stor. Till det bättre att de boende knappast blir störda eftersom väldigt få bor där,  och till det sämre att den är kanske en tiondel så stor och inte har några direkta aktiviteter för barn. Det mest positiva var att jag träffade Enayatulla Adel från Hofors som nu flyttat tillbaka till Gävle sen han lämnat in en ny ansökan om uppehållstillstånd efter att ha tvingats leva gömd i flera månader. Han och hans tjej har gift sig och han ska plugga global utveckling i Stockholm under hösten. Med tanke på de uppmärksammade fallen där människor tvingats återvända till Irak och till Afghanistan på sistone känns det skönt att veta att Adel, som fick hela Gästrikland på fötter för att protestera mot ett skamligt avslagsbeslut, förutom att som gömd ha tagit sin studentexamen nu också kan fullfölja sin dröm att studera vidare. Jag önskar honom all lycka i fortsättningen och hoppas att Migrationsverket gör en vettigare bedömning nästa gång.

Jag är inte ensam om att trivas på landet. Varje gång jag åker mellan min bostad och kontoret i Gävle gläds jag över hur byarna växer och blir större och större. Trenden att alla vill bo i stan verkar vara över för tillfället och istället lockar hästhagar, natur och andra värden. Under vintern när jag åker samma väg är det för det mesta mörkt så jag har inte sett den explosion av villabyggen som skett. Var är krisen? Inte här verkar det som. Hantverkarna har uppenbart lika mycket att göra som vanligt så jobb finns det tydligen i den här delen av landet.

Förutom bra livskvalitet för dem som bosätter sig på landet innebär utflyttningen också att det blir lättare för oss som redan bor här att bevara bussförbindelser och matvaruaffärer,  få fler tågstopp och annan service. Bredband och täckning på mobilerna är i dagsläget ofta under all kritik trots att operatörerna påstår att det är utmärkt täckning överallt.

Under höstens allmänna motionstid jobbar jag och Tina Ehn på en motion om utveckling av den svenska landsbygden. Den är ju sammanlagt mycket större än städerna och det finns mycket att skriva om och föreslå. Ett lyckat samspel mellan stad och land är ett måste för ett väl fungerande samhälle. Har du några konkreta förslag på vad vi kan göra för att förbättra möjligheterna att leva på landet eller samspelet stad och land så skriv gärna ner dem här.