Artikel i Nya Wermlands-Tidningen den 28 september 2018

Den 9 augusti i år dödades ett trettiotal barn och minst 19 andra skadades när den Saudiledda koalitionen bombade en skolbuss i norra Jemen.

FN menar att konflikten i Jemen är världens just nu värsta humanitära katastrof. Under det tre år långa inbördeskriget har tiotusen människor dött, många har flytt och omkring 20 miljoner riskerar svält. Såväl regeringstrupperna som rebellerna har anklagats för krigsbrott av människorättsorganisationer.

Att konflikten är så blodig beror på att den är en del av den regionala maktkampen mellan Saudiarabien och Iran. Medan Iran stöttar de shiitiska rebellerna har saudierna ställt sig på de sunnitiska regeringstruppernas sida.

Sverige och flera andra europeiska länder är tyvärr direkt inblandade via den globala vapenhandeln. De fortsätter att exportera vapen till kriget, trots att det strider mot EU:s gemensamma regelverk om vapenexport. Mot huthirebellerna finns det redan ett FN-vapenembargo. Exporten till Saudiarabien får fortsätta, trots alla de krigsbrott landet gör sig skyldigt till.

I början av oktober ska Europaparlamentet diskutera situationen i Jemen med EU:s utrikeschef Federica Mogherini. På mitt förslag har ledamöterna redan flera gånger ställt sig bakom ett gemensamt vapenembargo mot landet. EU-kommissionen och rådet har hittills ignorerat de tidigare uppmaningarna. Dödläget har gjort att det är upp till varje regering att själv ta beslut om nationella embargon.

I många EU-länder driver civilsamhället på för att stoppa vapenexporten. Men i flera av länderna, som till exempel Spanien och Tyskland, togs beslut om att stoppa vapenexporten bara för att en kort tid senare hävas. Det spanska fallet är särskilt märkligt. Försvarsministern Margarita Robles (S) meddelade i början av september att hon stoppar den försäljning av 400 laserstyrda robotar som den tidigare Rajoy-regeringen godkänt till Saudiarabien. Bara två dagar senare gick hennes partikollega, utrikesministern Josep Borrell ut i media och sa att affären blir av ändå. Enligt El País berodde kovändningen på att saudierna hade hotat Madrid med att ställa in olika kontakt, bland annat köpet av spanskgjorda stridsskepp och snabbtåg.

Trots de diplomatiska komplikationer som kan bli följden av stoppad svensk export till saudierna m fl menar jag att vi ska stoppa den. Det är en moralisk skyldighet att inte förse krigförande länder med vapen, även i de fall där affären gjorts upp i fredstid. Alla nya licenser strider både mot de europeiska reglerna och mot de nya svenska reglerna om vapenexportkontroll, som jag var med och tog fram under min tid i den så kallade krigsmaterielexportutredningen. Om situationen i Jemen inte är anledning nog för ett vapenembargo, undrar jag vad som är det.

Samtidigt visar Riyadhs påtryckningar att EU-länderna behöver agera gemensamt mot oljeriket. Att fortsätta sälja vapen som används till att döda barn och andra oskyldiga är stötande, oansvarigt och i strid med alla regelverk.

Bodil Valero

Europaparlamentariker (MP)