Tropiska älgar gillar bananer

SDC13184Älgarna i Ockelbo vill inte ha äpplen. De äter bananer.  Jag förstår dem. Särskilt nu när det knappt finns några goda äppelsorter kvar om man inte har egna fruktträd förstås. Men lite konstigt är det ju. Banan är ju inte precis den frukt vi vanligtvis förknippar med de vilda djuren i Sverige. Jag undrar förresten vad det då är för djur som kommer och äter upp mina nerfallna äpplen i trädgården. Borta brukar de ju vara på morgonkvisten och jag har misstänkt älgarna. Inte för att jag någonsin funderat över vad älgar brukar äta – jag har bara tagit det för givet.

Älgen på bilden heter Daniel och är partner till Victoria. De bor i Ockelbo. Var annars kan älgar heta Daniel och Victoria? I dag har jag varit på resa i Gästrikland med LRF i länet och andra riksdagsledamöter från länet. En av de verksamheter vi besökte var Vildmarksgallerian med älgparken där dagen till ära två älgkalvar fötts på morgonkvisten. För att inte störa mamman och de två små höll vi oss på behörigt avstånd.

Andra stopp på vägen var ett ekologiskt bageri och konditori, en mjölkbonde och human kycklinguppfödning. Jag är glad att jag lyckades hålla dagen ledig för att följa med. Att resa runt i länet och se allt positivt som är på gång trots alla kriser är glädjande. Landsbygden är en del av lösningen och det finns en oerhörd kreativitet och uppfinningsrikedom.

Att satsa på ekologiskt och kvalitet är framtiden men det gäller att vi politiker inte sätter käppar i hjulet genom att inte ge tillräckligt med stöd till dem som väljer att ställa om sin produktion, eller genom att ändra spelreglerna alltför ofta.