Utvisningarna till Burundi är ännu en skandal i svensk flyktingpolitik

I morgon kommer 9 burundier att slängas direkt i armarna på dem de flytt ifrån och som mördat deras släktingar. Detta trots att de egentligen borde fått stanna som flyktingar eller skyddsbehövande. Att deras motparter nu råkar inneha regeringsmakten gör situationen än mer farlig.

Inte blir det bättre av att Sverige använder sig av utvisningsmetoder som säkerställer att de hamnar rätt i klorna på Burundis polis när de väl kommer fram och att de tvingas bli identifierade av det egna hemlandets ambassadpersonal hitrest från Tyskland. De sätts på ett flyg tillsammans med svensk polis och överlämnas till burundisk polis. Den svenska polisen flyger sen vidare för att övernatta i Kenya där det är lugnare. Vilken dubbelmoral.

Istället borde den svenska polisen stanna kvar för att garantera att de återvändande inte hamnar direkt i fängelse, eller dödas, vid hemkomsten eftersom det är just vad som förmodligen kommer att ske. Men det ansvaret vill inte Sverige ta. Vår migrationsminister är tydlig med att Sveriges ansvar tar slut efter passkontrollen i det andra landet. Där är det upp till hemlandets myndigheter att skydda de återvändande. Snarare är det väl kanske så att myndigheterna är glada att de kommer hem för att kunna fängsla dem, tortera dem, våldta dem och/eller avrätta dem. Enligt präster som verkar i Burundi och grannländer är landet en humanitär och politisk katastrof. Dit sänder Sverige människor som bevittnat den nuvarande regeringens grymheter mot sin befolkning och som kan vittna mot dem.

Hur ska Marie Antoinette, Bienvenu och de andra klara sig om vi inte ens ger dem chansen att smita in obemärkta i landet och gömma sig tills de får möjlighet att ge sig av till något annat land (utanför EU) som är villiga att ta emot dem åtminstone tills läget i hemlandet är stabilt. Sverige vill inte ens invänta och se om valet nästa år kommer att gå rätt till eller om den nuvarande regeringen kommer att hålla sig kvar oavsett vilket resultat det blir.

Läs mer om Marie Antoinette och Bienvenu bl.a. i Sundsvalls tidning http://st.nu/start/sundsvall/1.1449547 och i Arbetarbladet http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.1408641