Carl Bildt gjorde under och efter dagens utrikespolitiska debatt tappra försök att få det att framstå som om en röst på S eller MP i valet innebär att den framtida rödgröna utrikespolitiken kommer att ledas av vänsterpartiet, dsv ”kommunister”. Jag tror knappast att väljarna är så lättlurade. Snarare är det så att vi rödgröna tar steg efter steg mot en gemensam linje i fråga efter fråga på ett område där vi traditionellt aldrig haft ett samarbete tidigare. Väljarna låter sig inte förledas av vare sig vänsterspöken eller högerspöken för den delen. Människor är intelligentare än så.

Vi kommer inte att bli överens om allt. Självklart inte, för hade vi varit det hade vi inte behövt vara tre partier. Vi kommer att behöva kompromissa i frågor även efter valet, precis som allianspartierna. Den stora skillnaden är att vi redan har kommit överens i många fler frågor än vad allianspartierna hade gjort när de gick till val 2006. Resultatet är att Moderaterna, som har alla ministerposter inom utrikesområdet, har en oerhört stor makt över utrikespolitiken i förhållande till de övriga partierna. Den sitsen vill vi inte hamna i.

I samband med dagens utrikespolitiska debatt släpptes också den andra i serien av rödgröna överenskommelser på utrikesområdet. Den handlar om vår politik för Sveriges relationer med världens länder. Den förra om säkerhets- och försvarspolitik presenterades i januari och heter En rättvis värld är möjlig. Båda finns att läsa tillsammans med alla andra rödgröna uppgörelser på www.rodgron.se.

Hela debatten kan ses i riksdagens webb-TV-arkiv. http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx?op=anf&anf=1111002170071207712