Aborträtten är inte förhandlingsbar

Debattartikel i Omvärlden den 23 november 2018

Aborträtten hotas av konservativa krafter runt om i världen, så även i Europa. Gröna gruppen i Europaparlamentet fortsätter att stå upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (Mp) inför Europarlamentsvalet nästa år.

Föreställ dig att du blir gravid och vill avsluta din graviditet, men döms till mord. Föreställ dig att du är gravid och vill behålla ditt barn, men att barnet dör i din mage eller du får missfall. Föreställ dig att din plånbok är den avgörande faktorn för om du överlever en komplikation vid förlossningen eller ej.

Det är precis det som sker i många delar av världen. I 26 länder är abort helt och hållet förbjudet. I länder som El Salvador, Egypten och Malta. I ytterligare 37 länder är abort förbjudet med undantaget för när kvinnans liv är i fara.  Det är inte bara någonstans där ”långt borta” som abortförbud är problematiskt, utan vi ser nu hur Norges statsminister lockar med skärpt abortlagstiftning för att behålla regeringsmakten. Det går fort att inskränka aborträtten när man väl börjar rucka på den.

En rapport från Europarådet visar en oroande utveckling i Europa, där lagar för att inskränka aborträtten stiftas och utgör ett återkommande hot mot kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. När konservativa krafter fått ett starkare fäste hotas kvinnors rättigheter.

Abortmotstånd är inget annat än rent kvinnoförakt. Förbud mot abort leder inte till färre aborter. Istället ökar de farliga och osäkra aborterna och orsakar att över 50 000 kvinnor dör varje år. Konsekvenserna av en restriktiv abortlagstiftning leder också till att aborträtten blir en klassfråga, då kvinnor med en god ekonomi kan vända sig till privata kliniker eller resa utomlands för att få tillgång till säkra aborter.

Miljöpartiet och den gröna gruppen har i alla tider stått upp för aborträtten. Förra året tog Gröna gruppen initiativ till en resolution som uppmanar El Salvador, som har en av världens hårdaste abortlagstiftningar, att se till att flickor och kvinnor får tillgång till säkra och lagliga aborter. Resolutionen röstades igenom i december 2017. Det skapade opinion i El Salvador och bidrog till att flera kvinnor släppts fria därefter, bland annat Per Anger-pristagaren Teodora del Carmen Vásquez som satt fängslad i över tio år. Hennes brott? Barnet var döttfött.

Nu försöker Gröna gruppen uppmärksamma ett nytt fall om en ung kvinna i El Salvador. 20-åriga Imelda Cortez Palacios har nyligen blivit dömd för mord efter att hennes 70-åriga styvfar våldtagit henne.

Demokrati, mänskliga rättigheter och domstolarnas oberoende är grundvärden i EU-samarbetet men urholkas alltmer även i EU-länderna. Det är värden som hotas av konservativa krafter även i Sverige. Europaparlamentsvalet i maj 2019 handlar om vilka värderingar vi vill ska gälla. Miljöpartiet anser att kvinnors rätt att bestämma själva om de ska föda barn eller inte är en grundläggande mänsklig rättighet. Din röst blir kanske viktigare än någonsin i maj nästa år. Tillsammans måste vi stå enade för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Den är inte förhandlingsbar.

Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna och säkerhetspolitisk talesperson för gröna partigruppen i EU-parlamentet.

Läs artikeln i Omvärlden här.