Aida, vår nya praktikant!

Hej!

Jag heter Aida Badeli och är Bodils nya praktikant. Jag kommer att gästa Bodils blogg under våren för att berätta om min tid som praktikant.

Lite kort om mig, jag är 22 år gammal och studerar till statsvetare. Jag har en bakgrund i Miljöpartiet och Grön Ungdom.  Just nu sitter i Grön Ungdoms förbundsstyrelse där jag är talesperson för mänskliga rättigheter, därför känns det oerhört intressant att  praktisera hos Bodil, eftersom att Bodil  jobbar med alla de politiska frågor som jag intresserar mig för.

Nu har jag varit i Bryssel i en vecka, som har varit väldigt lärorik. Viktiga frågor som jag fått arbeta med under veckan har varit situationen kring Turkiets obefogade attacker mot det kurddominerade området Afrin, som ligger i norra Syrien.

Vi fick möjligheten att träffa representanter från det kurdiska socialistpartiet, DTK. De lyfte den allvarliga situationen i Afrin, där många  barn och civila dödats. Afrin har länge varit ett av de säkraste områdena i Syrien, dit människor flytt från de väpnade         konflikterna i Syrien och från förföljelsen av Daesh. Representanterna från DTK, lyfte vikten av att EU måste agera och fördöma Turkiets attacker mot kurderna.

Vi  träffade även Unicefs representant i Syrien, Fran Equiza som lyfte situationen i Afrin och att det rapporterats om att barn har dödats i samband med attackerna. Equiza lyfte även svårigheterna för invånarna i Afrin att lämna området eftersom att vägkontrollerna i området är avstängda.

Nästa vecka är det dags för Strasbourg, där kommer bland annat frågan om mänskliga rättigheter i Turkiet att debatteras, vilket blir ytterligare ett bra läge att diskutera Turkiets attacker mot Afrin. EU behöver tydligare visa sitt stöd för kurderna.

Det känns fantastiskt att få följa Bodils team, som varje dag arbetar med att försöka sätta de mänskliga rättigheterna och demokratin på den politiska dagordningen i EU. Jag ser fram emot ett halvår i hjärtat av Europa, Bryssel!

Aida Badeli