”I dag var det 90 år sen den andra republiken utropades. Födelsedagar ger tillfälle till reflektion. Det var en demokratisk regim. Det var ett projekt som försökte modernisera vår stat. Man antog långtgående reformer, särskilt när det gällde arbetarklassen och kvinnor. Syftet var modernisering.” Citat av Spaniens regeringschef Pedro Sánchez, från dagens debatt i kongressen.

De senaste veckorna har både TV och tidningar rapporterat flitigt, ibland under rubriken ”Det vi aldrig fick lära oss i skolan”. Och det kan man ju förstå under Franco-diktaturens tid: men därefter? I intervjuer med folk på gator och torg är det bara de allra äldsta som vet vad det talas om. Det för mig märkliga är att även de som aldrig levde under diktaturen inte fått lära sig mer om den egna historien.

Snarare känns det som om vi i dag är tillbaka vid tiden innan Francos maktövertagande gjorde slut på drömmen om demokrati, kvinnors och arbetstagares rättigheter, utbildning för alla (analfabetismen var ca 40 procent). Kampen mellan Francoanhängarna (och ännu mer högerextrema) och vänstern har istället blommat upp ordentligt, inte minst inför det regionala valet i Madrid 4 maj där det styrande partiet går till val under slogan ”Frihet eller kommunism”. Som om de i deras ögon förhatliga ”rojos”,dvs den demokratiskt valda republikanska regeringen, i form av motsvarigheten till Vänsterpartiet i Sveriges riksdag är på väg att kuppa till sig makten.

I Spanien avkrävs alla, både höger och vänster, att de tar avstånd från den forna terroristorganisationen ETA:s våld. Inget konstigt med det. Det som är märkligare är att ingen avkrävs att avstånd tas från vare sig Franco, hans diktatur, eller att de högerextrema demonstrerar med polisbeskydd och skyller världens ondska på judarna. Artister på vänsterkanten fängslas samtidigt pga sina sångtexter och demonstrationer slås brutalt ner.

Valet den 4 maj blir en fingervisning om vart politiken i hela Spanien är på väg. Precis som i Sverige står vi inför en möjlig regeringsbildning i Madrid med stöd av de högerextrema. Om så sker kommer vi att se det upprepas på alla nivåer.