Är kriget i Libyen nu äntligen över?

Beskedet om överste Gaddafis gripande var en efterlängtad nyhet. Att han tillfångatagits levande, inte avrättad, var också positivt. Han borde självklart ställas inför rätta för folkrättsbrott och dömas i en rättvis rättegång. Jag blev glad att han inte hade avrättats direkt och att han skulle kunna dömas för de brott han begått och på så sätt ännu en gång visa diktatorer runtom i världen att man inte kommer undan rättvisan. Förr eller senare når den ifatt. Den nu vad allt pekar på döde Gaddafi kan aldrig dömas.

Glädjen på Libyens gator är dock stor. Många firar i dag Överste Gaddafi död och förutom hans familj och nära allierade är det är nog få människor som sörjer. Det är dock en trist start på den färd mot demokrati och mänskliga rättigheter som Libyens nya ledare nu har fått. Uppgifterna om vad som faktiskt hänt går isär men det mesta tyder på att Gaddafi dödats av bl.a ett skott i huvudet. Inte bara pga skador i benen som först rapporterades. Spekulationer kring vad som faktiskt hänt, om han blivit avrättad eller om han i samband med skadorna i benen också fått en skada i huvudet och därför dött är svåra att undvika.

När Gaddafi nu greps borde han givits vård för sina skador i benen istället för en kula i huvudet . Och han borde ha ställts till svars inför den internationella brottsdomstolen i Haag för de folkrättsbrott som han anklagats för under sina 42 år som ledare för Libyen.

Nu hoppas vi att Gaddafis död innebär att kriget är slut. Det är dock nu det svåra arbetet att bygga en ny stat börjar. En stat som vi hoppas låter olika folkgrupper leva sida vid sida i fred och under jämlika förhållanden.