Ekologiskt i Cape Town
Ekologiskt i Cape Town

Och vad är då det undrar förmodligen de flesta. Jag kan inte stoltsera med att jag visste det heller förrän jag plötsligt blev Miljöpartiets representant i den svenska AWEPA-sektionen. Nu har jag lärt mig desto mer och dessutom varit med och avtackat den lika långlivade ordföranden. En energisk man som för 25 år sedan tillsammans med några andra parlamentariker bildade ett europeiskt nätverk för att bekämpa apartheid.

När apartheid väl var över fortsatte arbetet men ombildades till ett europeiskt parlamentarikernätverk som arbetar för demokratiutveckling överlag i Afrika.

25-årsjubiléet hölls föga förvånande i Kapstaden och vi var 4 svenska riksdagsledamöter som var där för den svenska riksdagens räkning. Särskilt viktigt nu under ordförandeskapet att Sverige var väl representerade. Dessutom är vi den största sektionen med 12o medlemmar. Sverige är också ett av de länder som via biståndet stöttar organisationen. Jag är glad att jag deltog trots den långa, klimatstörande, resan. Jag får trösta mig med att om jag inte åkt hade någon annan gjort det istället så utsläppen blir +/- 0.

Personligen är jag mycket nöjd med de tre dagar vi vistades inne i de luftkonditionerade lokalerna trots att jag naturligtvis just därför också blev förkyld. Det arbete som AWEPA utför för att stärka parlamentarikerna i Afrika känns oerhört meningsfullt och det finns en hel del vi också kan lära från deras verklighet.

Någon sightseeing blev det inte tid till. Vi fyra i den svenska delegationen gick en dag till det närbelägna köpcentret och fikade mellan programpunkterna. Också i Sydafrika är ekologiskt på tapeten bland dem som har råd åtminstone.

En kväll hade vi ledigt så vi kunde gå och handla lite och äta på en restaurang i stan (hotellet och konferensanläggningen låg 5 mil bort). Jag handlade julklappar av återvunna material i huvudsak. Den sista dagen hann vi med 1½ timme i ett naturreservat. Kameran är full av bilder på blommor.

Jag twittrade under hela resan och Carina Adolfsson Elgestam bloggade så den som vill veta mer kan med fördel antingen följa min twitter eller läsa på www.carinaae.webblog.se