Besök av Assyriska Riksförbundet i Europaparlamentet i Bryssel

Varje år har vi ledamöter möjlighet att ta emot 110 personer var uppdelade på 5 besöksgrupper i Europaparlamentet. I april hade jag besök av Assyriska Riksförbundets medlemmar.  Just den här gången var det en massa strul pga av terroristattacken mot Zaventem eftersom flygplatsen inte var i gång helt och hållet men det löste sig.

Förutom att de fick en rundtur i parlamentet fick jag möjlighet att berätta om mitt arbete i EU-parlamentet och mitt engagemang i frågor som rör minoritetsgruppen assyrier/syrianer/kaldéer både på nationell och EU-nivå. Jag är den Gröna gruppens talesperson i frågan i parlamentet och var bland annat en av medförfattarna till parlamentets resolution som antogs i början på året om att erkänna IS brott mot minoritetsgrupper i mellanöstern som folkmord. Tidigare i mitt arbete som svensk riksdagsledamot var jag även en av de ledamöter som drev på för ett erkännande av det Armeniska folkmordet 1915 i svenska riksdagen 2010.

På torsdagkvällen åt vi middag tillsammans och fick lära känna varandra lite bättre. På fredag morgon höll vi en kort ceremoni i samband med invigningen av den nya organisationen ”Assyrian Confederation of Europe” som inrättades officiellt i Europaparlamentet i Bryssel. En paraplyorganisation som syftar till att sammanföra de assyriska nationella förbunden från flera EU-länder och främja sociala, kulturella och politiska aktiviteter. Därefter hade gruppen fri tid för att besöka stan och upptäcka vad Bryssel har att erbjuda. Vilket inte är så lite.

Jag önskar förbundet och dess medlemmar lycka till med sitt arbete och tackar för besöket!

 Assy 3 Assy 4 Assy bild 2