Dags att summera

Det är inte lätt att bara känna glädje över att Miljöpartiet gått framåt i valet och blivit tredje största parti i riksdagen när den parlamentariska situationen ser ut som den gör. Inte blir det lättare av att Reinfeldt (och media) fortfarande försöker få det att framstå som att det är Miljöpartiets ansvar att rädda Sverige ur denna parlamentariska ovisshet. Han glömmer tydligen att det är han som leder regeringen och att den inte lyckats skrapa ihop en majoritet av rösterna. Det är Reinfeldts ansvar att i det läget hitta en lösning eller avgå och överlåta regeringsbildandet åt någon annan. Det är svårt för mig att förstå att någon kan tycka att det är vårt ansvar att rädda en regering som vill bygga kärnkraftverk, fortsätta att utförsäkra människor och som spelat de främlingsfientliga i händerna genom att framställa asylsökande som brottslingar och lycksökare under flera års tid.

På det lokala planet är det mycket enklare att bara glädjas å resultaten. Vi avancerade från ett onsdagsmandat till ett starkare utjämningsmandat i riksdagen. I kommunerna fick vi sammanlagt ytterligare 7 mandat och finns nu med i alla kommuner. Hur majoritetsförhållandena kommer att se ut är dock döljt i dunkel. I Gävleborg finns inget generellt etablerat samarbete i block utan majoriteterna växlar. Ofta S+C. 

I Hudiksvall är vi vågmästare mellan alliansen och de röda och diskussioner har påbörjats. I Ovanåker är läget oklart eftersom ingen sida får egen majoritet om MP går ihop med S+V eftersom SD blir vågmästare.  I Gävle blev det fortsatt rödgrönt med en knapp majoritet.

Även i landstinget ökade vi med ett mandat men där är slutsammaräkningen inte klar så mandatfördelningen kan fortfarande förändras. Eventuellt blir det fortsatt S-C-MP.

Sammanlagt har vi bättre förutsättningar än någonsin tidigare att driva Grön politik i Gävleborg och vi har fyra år framför oss med goda förutsättningar att driva på för utbyggnad av biogas, bra miljö- och naturvård, förbättrad kollektivtrafik, ett starkt kulturliv, goda förutsättningar att leva och bo även på landsbygden och för minskad främlingsfientlighet, etc. etc.