Har under dagen försökt ta reda på vad som hänt i Ecuador och hur läget är nu. Det snabbaste sättet brukar vara att läsa den spanska tidningen El País som av vänstern brukar betraktas som en högertidning och av högern som en vänstertidning – oklart vilket med andra ord. Utförliga artiklar brukar det vara åtminstone så jag började där i morse och hann snabbt finna ut att läget var hyfsat stabilt och att alla länder ställt sig på presidentens sida, vilket även Sverige gjort genom Carl Bildt. Och självklart är det så att alla demokratiska krafter måste stå upp för att försvara demokratin och visa sitt avståndstagande mot alla former av kuppförsök mot demokratiskt valda presidenter och politiska församlingar. Det är därför också bra att de Latinamerikanska utrikesministrarna gemensamt beger sig till Ecuador för att visa sitt stöd i det här spända läget. De har alla händelserna i Honduras förra året i färskt minne.

Vad var då orsaken? Kan det vara så enkelt som en protest mot indragna löneförmåner som det påstås? Runt om i Europa demonstrerar nu många yrkesgrupper mot försämrade lönevillkor i finanskrisens spår. Så gjorde också poliserna i Ecuador men frågan vi alla ställer oss är naturligtvis om det är möjligt att detta var en demonstration som urartade eller om det fanns en önskan att störta presidenten. Likheterna med kuppförsöket i Spanien för drygt 30 år sedan gör sig påmind. Även då var det polisen som stod i första ledet – och den gången var det ett uppenbart och planerat kuppförsök.

Och självklart är det en oerhörd skillnad mellan en demonstration av en beväpnad poliskår och en demonstration genomförd av busschaufförer eller läkare. Det lär bli mycket svårt för de deltagande poliserna att slingra sig från ansvar i denna fråga. Polischefen har avgått till att börja med. 2 personer har dött och 37 skadats.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Correa/anuncia/firmeza/revuelta/policial/mientras/Ecuador/recupera/calma/elpepuint/20101001elpepuint_9/Tes