Där det en gång växte tomater

castilllo_3Häromkvällen besökte jag Castillo del Romeral. En kommun där invånarna får höga böter för att de protesterar mot planerna på ett jättefängelse, en gasanläggning och påverkan av en dåligt skött soptipp. En av de inbjudna till mötet, som jag tyckte var välbesökt berättade att många inte var där av rädsla för att engagera sig. Böterna är höga och folk har inte råd att betala.

En gång i tiden växte det tomater här. Nu är tomaternas tid förbi och istället är det stora infrastrukturprojekt och turism som håller ekonomin uppe. Marken där jättefängelset planeras fick en gång EU-bidrag för ett helt annat ändamål. Soptippen ligger nära både en skola och turistanläggningar och stanken sprider sig vida kring. Gasprojektet är lika galet som alla andra projekt med grund i fossila bränslen – en obsolet teknik när det finns annat och bättre. Alarmerande är att invånarna i Castillo del Romeral är sjukare än andra i Spanien. Mängden utskrivna mediciner är hög och astmafrekvensen hög. Något som de boende relaterar till bl.a. soptipp. Jag tror att även stenbrottet och allt damm därifrån kan vara en bidragande orsak det med.

Jag var inbjuden av Los Verdes i San Bartolomé de Tirajana. Sen ca 10 år tillbaka har jag engagerat mig i politiken på Kanarieöarna och inte mycket har blivit  bättre sedan dess. Korruptionen är kvar, byggen utan bygglov är vanligare än de som har tillstånd etc. Politiker anses vara skurkar allihop. Korrupta och egoistiska. Jag sa att man har de politiker man förtjänar. Varför röstar de på korrupta politiker när de redan vet vad som sker. Jag talade om att Los Verdes är annorlunda.

Medvetenheten sprider sig sakta om vad som håller på att ske i vår värld även här i Spanien. Men det tar tid. Mängden migranter som tar sig till de kanariska öarna är en direkt följd av klimatförändringarna. Spanien har inte gjort mycket för att reducera sina utsläpp, värst är Kanarieöarna.

Vi turister har en stor uppgift framför oss att trycka på myndigheterna att göra bättring. Utan turister – ingen ekonomi. Tomaterna är ju borta och fängelset kan ju knappast ge några inkomster – snarare skrämma bort turisterna.