Möte med Los Verdes på Teneriffa

imag0940Jag kommer till Teneriffa på söndagen och träffar på måndagen Arturo Méndez m.fl. från Los Verdes de Canarias för att prata strategi inför EU-valrörelsen (bilden är från en presskonferens vid en tidigare valrörelse). Arturo är det manliga språkröret och också den som försöker hålla samarbetet på en god nivå med alla andra gröna partier som slåss om utrymmet. Ett problem på öarna är alla solospelare som registrerar egna partier så fort de inte är överens med moderpartiet och sen kallar sig Los Verdes och får tidningarna att tro att det faktiskt är de som är Los Verdes. I den situationen befinner vi oss för tillfället. Inget är nytt under solen. Jag har följt de Gröna i så många år här nu och sett hur än den ena efter den andra startar nya grupper, men kärntrupperna finns kvar och ger inte upp trots alla motgångar.

För att komma in i kommunfullmäktige behöver de 6 procent och det är väldigt svårt för ett litet parti. Miljöpartiet i Sverige skulle inte heller haft någon representation om vi hade haft så höga spärrar. Vi skulle också haft lika dålig ekonomi eftersom det är med representationen som det också kommer ett partistöd, litet eller stort beroende på vilken kommun det handlar om. För några år sedan lyckades vi få de gröna att bli fjärde största parti och få över 4 % men det ger ju inte resultat ändå när spärren är 6.

Med Arturo pratar vi valrörelse men också mobilmaster. Frågan är het på öarna sedan några år tillbaka. I min kommun, Los Cristianos, har 6 personer fått cancer under kort tid och de boende sätter det i samband med masterna. Jag ska träffa dem nästa vecka när jag är tillbaka på Teneriffa efter några dagar i Las Palmas med Los Verdes här.

Eftersom jag strax blir hämtad på hotellet i Las Palmas dit jag anlänt för några timmar sedan, och där det t.o.m. finns trådlöst så att jag kan vara kommunicerbar några dagar, återkommer jag med mer info senare när jag träffat aktionsgruppen.