Diplocat 7 år senare

Det är snart 7 år sedan Diplocats internationella råd senast träffades strax innan folkomröstningen om Kataloniens självständighet. För den som inte minns är Diplocat en sk PPP (Public Private Partnership) där det katalanska näringslivet, den katalanska regeringen m.fl. ingår. Huvudsyftet är att främja katalanska intressen utanför landets gränser. Det kan innebära kultur, sport, näringsliv, kunskap om Katalonien generellt. Själv var jag engagerad i Les Quatre Barres, den katalanska föreningen i Sverige sedan 80-talet när jag kom tillbaks till Sverige från Katalonien, jag översatte och tolkade, engagerade mig i uppbyggnaden av den svenska paviljongen i katalanska Berga, samarbeten mellan Katalonien och Gävleborg och allt möjligt annat.

Några år innan folkomröstningen fick jag frågan om att ingå i Diplocats internationella råd. Det talades förstås mycket om självständighet och omvärldens syn på självständighet/intresse eller ointresse. Det fanns inget krav på oss i rådet att tycka vare sig det ena eller andra. Mycket har hänt sedan dess. Som alla förmodligen minns hamnade halva den katalanska regeringen i fängelse och den andra i exil. Flera har sedermera blivit EU-parlamentariker. Diplocat förbjöds men återuppstod i något annan form.

För något år sedan fick jag frågan om jag ville fortsätta som medlem i rådet för en ny 4-årsperiod. Nu är det dags att återstarta det internationella arbetet med nya stadgar och aktualiserad arbetsplan. På dagordningen bl.a att främja den katalanska litteraturen. Ser fram emot det.