I så många år brukade jag vara med och fira Newroz i Stockholm. Det var stora evenemang där politiker från alla partier var med och talade om mänskliga rättigheter, demokrati och inte minst minoriteters rättigheter. I den nya tidsanda vi lever i undrar jag hur många av våra folkvalda som kommer att våga stå upp för kurdernas rättigheter. Nu blir du stämplad som terrorist och hamnar på Erdogans, och eventuellt den svenska regeringens, svarta lista.

Jag läste om hur fd utrikesminister Ann Linde berättade om att hon blivit utskälld i Turkiet pga Sveriges stöd för även kurders mänskliga rättigheter. Jag tillhör också skaran av de som blivit utskällda, både av vice försvarsministern och försvarsutskottets ordförande vid ett besök med Europaparlamentets försvars- och säkerhetsutskott. Och jag blev i en rapport utpekad som PKK-anhängare i gott sällskap av bl.a. fd försvarsminister Peter Hultqvist och fd partiledaren för Vänstern Jonas Sjöstedt. Mitt svar är att jag tar avstånd från allt våld, oavsett vem som utövar det, och att jag gör mitt jobb, och i det ingår att stå upp för allas mänskliga rättigheter, även när det misshagar en viss regim.

Under pandemin kom allt firande av sig och i år blev jag tvungen att tacka nej till firanden i Stockholm eftersom det var tid för mig att åka tillbaka till Katalonien. Så i år deltog jag istället i Barcelona. Tack Ceylan och Faruk för inbjudan.