I går invigdes min vandringsutställning om segregation på biblioteket i Puig-Reig i Berguedà, Katalonien. Tanken var att den skulle visas på olika ställen här i Katalonien 2020 men då kom pandemin och allt kom av sig. Men bättre sent än aldrig och extra lyxigt var det att sammanstråla med Lennart och Inger Rosén från Bollnäs Folkhögskola, med vänner från Ovanåker, som precis som jag engagerat sig i arbetet med den Svenska paviljongen i Berga. Som vanligt är det Europahusets hedersordförande Jaume Farguell som samlat oss. Och som har koll på vart utställningen ska nästa gång.

Utställningen kom till under min tid i EU-parlamentet och utgår från att ställa frågan – vad är segregation? Det talas så mycket om bristen på integration, men sällan pga en av dess grundorsaker, dvs segregation. Fotona är en blandning av professionella fotografer och amatörer, temat speglas av fotografens syn på segregation och är alla från olika länder.

Och segregation handlar inte bara om slum och diskriminering – segregation är en fråga om klass, ålder, etnicitet, härkomst m.m.

Nästa stopp på vägen blir på biblioteket i Gironella 4 maj 19.00.