IS systematiska massmord på religiösa minoriteter

”Angreppen mot religiösa minoriteter i världen har ökat markant den senaste tiden. Mot kristna, mot Shiiter, mot Yazidier och mot andra religiösa grupper.

Daesh attackerar blint alla som inte tror på detsamma som dem. De flesta offren är muslimer men Daesh har också dödat tusentals kristna och tvingat hundratusentals att fly sina hem. De har förstört över 100 kristna kulturella och religiösa kulturarv bland annat i Nineve och Palmyra.

I Sverige finns idag en av världens största diaspora av assyrier/syrianer/kaldéer och den har vuxit snabbt till följd av Daesh etniska rensning i mellanöstern. 100 år efter folkmordet 1915, ser vi hur historien återupprepar sig när samma folk återigen fördrivs och mördas.

Syriens kristna befolkning har minskat till mindre än en tiondel och därmed är en religion som existerat i regionen i över 2000 år allvarligt hotad.

Det är viktigt att vi därför benämner det som sker i idag som ett pågående folkmord och brott mot mänskligheten. Och det är oerhört viktigt att vi agerar innan de har fullbordats.

Tidigare krig i religionens namn har varit förödande för vår region.

Jag menar att Europeiska Unionen måste göra mer för att få de krigande parterna att upphöra med sin svälttaktik. Vi har sett fruktansvärda bilder kablas ut i media. Också blockaden av det humanitära biståndet till norra Syrien där olika religiösa och etniska minoriteter lever måste hävas. Alla religiösa och etniska minoritetsgrupper ska ha rätt att leva i sina historiska och traditionella hemländer i värdighet, jämlikhet och trygghet.”

Det här talet höll jag på gårdagens plenumdebatt. Se mitt inlägg här ovan.