Jag blir lika upprörd varje gång

Jag vet inte varför jag fortfarande skriver interpellationer ställda till Billström när jag vet att jag mest kommer att vara förbannad när jag går från debatten. Varje gång passar han på att i sitt sista inlägg attackera miljöpartiets politik, på ett eller annat sätt, när han vet att jag inte längre har replikrätt. Det gör mig oerhört irriterad.

Dagens debatt handlade om ersättningsnivåer till asylsökande och att kommissionen anser att de behöver höjas. Migrationsverket har uttryckt att kommissionens förslag är positivt men ställt en del frågor. Billström mer eller mindre sågade förslaget under dagens debatt och menade att först då vi harmoniserat även socialpolitiken kan vi hörsamma kommissionens förslag. Med andra ord kommer ministerrådet, med Sverige i spetsen förmodligen, försämra det nu liggande förslaget. 

Det finns ett antal andra förslag från kommissionen på gång som är riktigt bra ur ett flyktingvänligt perspektiv, men även där har regeringen redan tidigare aviserat att de inte är nöjda med förslagen. Det är onekligen märkligt agerat av en regering och en minister som ständigt poängterar att Sverige har en generös flyktingpolitik att på möten i ministerrådet inte slåss för en högre standard utan istället försöka sänka ambitionsnivån under kommissionsförslagen. Det är inte den bild migrationsministern förmedlar i sina debattartiklar och diverse utspel.

Asylrätten håller på att urholkas i hela EU och Sverige försöker inte ens bromsa den utvecklingen.  Istället driver Sverige i andra sammanhang att vi ska främja mänskliga rättigheter i andra länder. Vi ger bistånd till oppositionsgrupper i vissa länder och till människorättsförsvarare. Vi lär människor vad de mänskliga rättigheterna innebär och att försvara dem. När de som vi själva hejat på sen blir tvungna att fly pga sina aktiviteter i hemlandet är de inte välkomna här. Vi ger en bild av ett demokratiskt Europa där mänskliga rättigheter är självklara. Vi föder hopp om en bättre värld men är inte beredda att stå upp för dem som tvingats knacka på vår dörr. Det är dubbelmoral.

Vi måste rösta bort den konservativa majoriteten i Europaparlamentet och på så sätt få en humanare asylpolitik.

Interpellationsdebatten kan läsas, eller ses, på riksdagens hemsida.