Under vårens lockdown blev jag ombedd att skriva en längre artikel i en publikation utgiven av Instituto Paulo Freire de España. Det skulle handla om omvärldens syn på Spanien. För min del blev den väldigt personlig. En tillbakablick på de över 40 år som jag varit engagerad i landets utveckling. Från hopp till förtvivlan kan man sammanfatta det som. Allt det jag trodde skulle ske med demokratins införande har visat sig stannat upp. Fascismen – eller francoismen – är i allra högsta grad levande. Och även om vi i dag har en vänsterregering i minoritet är deras möjligheter att driva vänsterpolitik i princip obefintliga pga en författning som effektivt sätter stopp för alla förändringar. En sak har de åtminstone lyckats med – och det hedrar dem – och det är att trots stora protester från högern och från kyrkan flytta Francos kvarlevor från ”De Fallnas Dal” som jag skriver om i artikeln.

Jag skrev min artikel på katalanska men den har översatts även till spanska och engelska. Om något är oklart är det den katalanska som gäller 🙂

Text på katalanska

Text på spanska

Text på engelska