Skrev en fråga till Bildt för några dagar sen angående händelserna i Tunisien. Nu är den redan överspelad innan han hunnit svara. Tunisiens president har flytt och försökt få komma till Frankrike. Sarkozy sa nej och sen vet jag inte hur det gått med honom. För ovanlighetens skull har ett folkligt uppror nått resultat. När munkarna gjorde uppror i Burma trodde jag att regimen inte kunde stoppa dem. Jag hade fel. När den gröna rörelsen i Iran gjorde uppror  hoppades jag att regimen inte skulle kunna stoppa dem. Det kunde de. När det fredliga protestlägret i Gdem Izik i Västsahara jämnades med marken och ett uppror spred sig till Al-Ayun hoppades jag att något äntligen skulle hända i Västsaharafrågan. Så blev det inte. Ochvad har palestiniernas protester i Gaza lett till om inte mer förtryck. Inte konstigt att man slutar tro på att protester lönar sig.

Protesterna i Tunisien har skett utan någon nämnvärd politisk eller mediebevakning förrän för några dagar sen. Hur kan det vara så när missnöjet med presidenten och den förda politiken varit kända länge. Tunisien är inte ett hett ämne i vare sig riksdagsdebatten eller i media – förutom som turistmål kanske. Överlag talas det inte så ofta om våra grannländer i Medelhavet, tillika turistmål, och de brott mot de mänskliga rättigheter som sker där. När så sker tystnar kritiken snart igen. Därför går de flesta av oss och tror att allt är frid och fröjd i det land vi väljer att semestra i trots att vi faktiskt kan göra skillnad, både genom att turista eller när vi väljer att inte göra det i vissa länder. Nu står Tunisien inför ett helt nytt scenario och i uppbyggnadsarbetet av den demokrati och frihet demonstranterna eftersträvar kan vi alla delta – på olika sätt. Jag som politiker. Du som turist.

De Gröna i Tunisien skickade mig under dagen ett uttalande. Det skrevs och skickades kort innan presidenten lämnade landet. De Afrikanska Gröna uttalade sig också häromdagen till stöd för demonstranterna. Jag har publicerat de tunisiska grönas uttalande på min hemsida på Miljöpartiet. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=235047.

Där ligger också min numer överspelade fråga till Bildt. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=234838