Det är inte många lediga stunder jag haft de senaste veckorna och så ser det naturligtvis ut för alla kandidater i EU-valet. Den som ger sig in i leken får leken tåla helt enkelt. Men vad är det då som gör att man utsätter sig för den stress det innebär att kuska land och rike runt i flera veckor utan att knappt hinna hem emellan? De nätter jag sovit i min egen säng de senaste veckorna är snabbt räknade. Och istället för att tvätta kläder så att man klarar sig några dagar till blir det till att springa in i första bästa affär och köpa något istället. Och för att inte tala om alla enkäter som formligen dräller in i våra mejlboxar.

Anledningen är naturligtvis att det är väldigt roligt. Det är roligt att prata med folk på stan, bryta idéer, få mothugg. Det är roligt att prata inför skolklasser om vad Miljöpartiet står för och det är väldigt roligt att träffa miljöpartister runtom i landet och få chansen att gå på studiebesök man aldrig annars skulle hamnat på förmodligen. I dag t.ex. var jag på Fågelcentret i Kungälv tillsammans med min riksdagskollega Tina Ehn. Det kändes som att komma tillbaka till rötterna för mitt engagemang i miljöfrågor och som jag har alldeles för lite tid med nuförtiden.

På centret fick vi en grundlig genomgång av hur arbetet med att rädda pilgrimsfalken gått till sedan den var akut utrotningshotad pga de starka miljögifter som användes i jordbruket tidigare. I dag jobbar centret med att hjälpa skadade fåglar, alla slags fåglar, dvs. även skadade skarvar – som andra helst vill ta död på. Jag fick också veta att Gävle har en mycket bra miljöpolis och det var roligt att höra med tanke på hur mycket jag brukar klaga på Gävles gränspolis.

Nästa studiebesök var på en båtbyggarskola på Orust. Eleverna var precis på väg ut på sjön för en övernattning på en ö innan sommaruppehållet så besöket blev inte så långt men tillräckligt för att imponera på mig. Vi hade en skeppsbyggarskola i Gävle som gick i konkurs för några år sedan men den här båtbyggarskolan är kommunal. Kanske något för oss i Gävle att ta efter.

Sista besöket var i Uddevalla på Dalabergsdagen. En smockfylld tillställning med ett myller av människor från alla möjliga kulturer. En chans att prata politik och uppmana människor att gå och rösta.

I går var jag i Borås och besökte VI Hässleholmen i en stadsdel med hög andel invandrare. Vallokalen är förlagd på Medborgarkontoret där det också finns möjlighet att fika, träffa vänner, använda internet etc. Många går och röstar och det börjar kännas som om människor runtom i landet börjar förstå att även det här valet är viktigt och det är mycket glädjande. Ett mycket intressant besök ordnat av Mp Borås, och mycket god tårta som vi blev bjudna på dessutom.

Och i kväll när jag kommer hem kommer jag att ha varit i farten i 17 timmar. Bara resan hem tar över 8 timmar – men de kan man ju utnyttja till att jobba. Det är nog tur att valrörelsen inte pågår i ett halvår. Då hade det nog blivit många skilsmässor och/eller fall av utbrändhet.

Men till syvende och sidst så handlar det om att vi ska få in många gröna från hela Europa in i parlamentet och då är det värt alltihop om vi lyckas med det.

SDC13215