Världen tar inte semester på sommaren

Det är uppehåll i riksdagsarbetet, eller rättare sagt vi behöver inte befinna oss i Stockholm utan kan jobba hemifrån eller passa på att göra studeresor etc. nu när det inte är vare sig voteringar eller utskottsmöten – förutom EU-nämnd förstås. Något mer semesterlikt med andra ord.

Men världen har uppenbart inte tagit semester. Snarare är det så att det utbryter krig, upplopp, statskupper, massavrättningar just när den lite lugnare delen av världen tar ledigt – kring jul eller på sommaren. Risken att folk på semester ska ta sig tid att protestera är naturligtvis mindre. Det känns åtminstone som om det är extra mycket som händer just de tiderna på året.

Iran och demonstrationerna efter valet där med både döda, sårade och fängslade. Sammandrabbningar mellan ursprungsbefolkning och regering i Peru med många döda och skadade. En helt absurd statskupp i Honduras med döda och skadade och en president som med hela världens stöd försöker ta sig tillbaka till sitt land. Upp till 600 dödade, ännu fler sårade och fängslade i Kina i sammandrabbningar mellan uigurer och hankineser (En händelse jag ännu inte hunnit med att kommentera på mp:s hemsida).

Större händelser rapporterar pressen om. Andra försiggår i tysthet. I går t.ex. försökte mapucheindianerna i Chile överlämna ett protestbrev till Chiles president Bachelet men togs inte emot trots att de aviserat sin ankomst långt i förväg. Inte heller statssekreteraren tog emot dem utan de fick lämna sitt brev i receptionen efter att först ha blivit ”kidnappade” av polisen enligt en av talespersonerna för gruppen som också uttrycker att ”Regeringens syfte är att låtsas som om inte mapuchenationen med historiska rättigheter existerar. Istället är mapuche folklor och vykort. Det är som en stalinistisk strutspolitik”. Men var i världen får ursprungsbefolkningars protester uppmärksamhet om de inte leder till blodbad, undrar jag.

I alla de länder jag nämnt ovan ligger konflikter mellan olika etniska grupper i länderna i botten. Enbart då minoriteters och urfolks rättigheter och kulturella identiteter respekteras kan de lösas.