Aborträtten är en mänsklig rättighet.

Innan aprils slut röstar El Salvadors parlament om landets hårda abortlagstiftning. Med anledning av det anordnade Bodil tillsammans med andra gröna Europaparlamentariker en konferens i Europaparlamentet som följdes av en parallell konferens i El Salvador.

Maria Teresa Rivera och Teodora del Carmen Vásquez var två av de inbjudna talarna, som båda två har suttit i Ilipangofängelset, oskyldigt dömda för mord. Teodora Vásquez Carmen som fick ett missfall, satt fängslad i över tio år och släpptes för två månader sedan, bland annat tack vare att Amnesty International uppmärksammade hennes fall. Det finns en gnutta hopp om att den hårda abortlagstiftningen kan luckras upp lite, därför är det viktigt med politiska påtryckningar och visa att omvärlden följer situationen i landet noga.

El Salvador har en av världens strängaste abortlagar. Lagen förbjuder abort till och med när moderns liv är i fara eller när hon blivit gravid efter en våldtäkt och det är upp till kvinnan att bevisa att hon själv inte provocerat fram ett dödsfall. Straffet kan leda till fängelse i upp till 30 år. De kvinnor som har uppsökt sjukvård på grund av sina smärtor har istället mötts av handklovar. Abortfrågan i landet är en klassfråga, kvinnor med en god ekonomi kan vända sig till privata kliniker eller resa utomlands för att få tillgång till säkra aborter. De kvinnor som döms är fattiga och saknar pengar att anlita försvarsadvokater.

Tänk dig att du blir gravid och vill avsluta din graviditet och döms till mord. Tänk dig att du är gravid och vill behålla ditt barn men att barnet dör i din mage och du inte tillåts avsluta graviditeten. Tänk dig att din plånbok avgör huruvida du får överleva eller inte. Att vara kvinna och fattig i El Salvador innebär att du inte omfattas av grundläggande mänskliga rättigheter.

Att befinna sig i samma rum med kvinnor som drabbats av den kvinnofientliga politiken i El Salvador och kvinnor som varje dag kämpar för att alla ska omfattas av de mänskliga rättigheterna, var väldigt känslosamt. Deras berättelser måste bli hörda och uppmärksammade.

Abortmotstånd är inget annat än rent kvinnoförakt. Förbud mot abort leder inte till färre aborter, istället ökar de farliga och osäkra aborterna som orsakar att över 50 000 kvinnor dör varje år, till följd av osäkra aborter.

Det finns även politiska krafter som vill försvaga aborträtten i Sverige som målmedvetet arbetar för att inskränka kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det gör mig arg och frustrerad. Vem har gett dessa konservativa krafter rätten att tycka till om kvinnors egna kroppar. Ingen har rätten att bestämma över min eller mina medsystrar kroppar.

Kvinnors rätt att bestämma själva om de ska föda barn eller inte är en grundläggande mänsklig rättighet. Tillsammans måste vi stå enade, för kvinnors aborträtt.

Aida Badeli