Besök i Härnösand

Valrörelsen har börjat. Det märks allra mest på alla roliga saker man plötsligt har möjlighet att göra utöver det som ingår i de ordinarie arbetsuppgifterna. I mitt fall att prata migration, bistånd och utrikespolitik. Landsbygdsfrågor, och hållbar turism ligger mig lika nära men jag hinner sällan med alla de besök på gårdsbutiker etc. som jag skulle vilja. Men snart är det sommar och valrörelse och därmed också en massa trevliga aktiviteter runtom i landet.

Eva Goës, som vet vad jag gillar, planerade i måndag in ett besök på Rotsjö Gård på gränsen mellan Härnösand och Timrå under mitt besök i staden. Det är oerhört roligt att se alla de gårdsbutiker som växer upp runtom i landet men det är inte lika roligt att höra om alla administrativa krångel som småföretagare drabbas av. I Sverige har vi ingen tradition att stötta företagandet på landsbygden. Vi har väldigt mycket att lära av södra Europa där landsbygdsturismen är en självklarhet och där en verksamhet föder en annan. Här måste ofta varje företagare ordna alla verksamheter själv för att kunna gå runt. Vi säljer koncept istället för produkter. Inget fel med det, men det är bra om företagarna har möjlighet att försörja sig och ta semester också någon gång då och då.

Miljöpartiet går till val med en bra småföretagarpolitik och en politik som är bra också för människor på landsbygden. Det känns tryggt.