Den riktiga Midsommarafton

I går var det midsommarafton och i dag är det midsommardagen – om man inte väljer att tro att sommarsolståndet alltid är på en fredag,  som i Sverige. För mig är det en vanlig arbetsdag i dag medan mina vänner i Spanien har helgdag. Hemskt orättvist. I Sverige plockar vi 7 sorters blommor, dansar kring midsommarstång, super och äter matjessill på midsommarafton. I Spanien bränner de eldar och djävlar, går på glöd, kollar i vattenpölar om det blir spegelbild eller ej (inte alls bra om man inte syns tydligt) och så super de också men äter inte rå fisk (o hemska tanke).

I Reus (Katalonien) där jag helst skulle ha varit i går firar de ordentligt och det är karnevalståg med bl.a. djävlar som sprutar eld från sina horn och svansar. Ett enormt och sevärt spektakel. Nästa vecka firar de sitt skyddshelgon Pere (Sankte Per) lika storstilat med den sedvanliga tronadan (ett fyrverkeri som bara är mer en ljudkonsert än något annat). Det som lockar allra mest är vännerna förstås – och maten.

Även om jag missat gårdagens djävlar och midsommarfirande så slipper jag, som de, vakna upp och se gatorna fyllda med skräp från gårdagens firande. Vi skräpar inte ner lika mycket här i Sverige – men å andra sidan är vi inte lika många vare sig på sommaren eller vintern. I min trädgård tittar jag ut och där växer istället en massa vackert ogräs tillsammans med det vackra som är planterat och inte en tomflaska så långt ögat kan nå. Solen skiner och jag har ägnat mig denna helgdag åt att tillsammans med familj och vänner installera en ny ytterdörr.  Och i morgon kommer rörmokaren.

Hantverkare är det förresten lika svårt att få tag på nu som tidigare så det gäller att passa på när de ringer. Någon brist på arbete har de knappast. Vi rustar och fixar precis som förr – även om mer kanske är vitt i dag än för något år sedan tack vara ROT-avdraget, enligt TV-nyheterna. Jag hade hoppats hinna med att få upp en extra TV-antenn också så att jag ska slippa se VM i fotboll men det hanns inte med i dag. Tror att det är Spanien – Brasilien eller USA eller något annat lag så mitt förhandlingsutrymme är uruselt. Kanske finns det något korsord jag inte hunnit lösa ännu för att fira denna midsommardags sista timmar.