Klimatstrejkarna kräver att vi agerar

Runtom i världen strejkade 15 mars hundratusentals skolungdomar. De strejkar för att de är oroliga över sin framtid. För att de inte tänker acceptera att klimatfrågan ignoreras. För att vi politiker inte gör tillräckligt.

De strejkar för att det är deras generation som får betala för det.

Miljöpartiet har kämpat för klimatet och miljön i över 30 år. Vi visste att det var bråttom redan då. Vi vet att det är ännu mer bråttom nu.

Till skillnad från för 30 år sedan är det idag många partier som vill prata om klimatfrågan. Alla uppmuntrar vi ungdomarnas initiativ, beundrar deras engagemang. Men det räcker inte.

Ungdomarna strejkar inte för att vi inte pratar tillräckligt. De strejkar för att de efterfrågar konkret handling. Och när det kommer till att prioritera klimatfrågan i det faktiska politiska arbetet, att komma med kraftfulla förslag och driva på framåt – då finns det bara ett miljöparti.

I EU-valet måste vi visa att vi menar allvar med vår kamp för klimatet. Och när högerextrema krafter, ofta klimatförnekare och abortmotståndare växer sig starkare runt om i Europa, då behövs varje röst för att säkra att den kraft som kommer att ta kampen för att klimatet och medmänskligheten blir så stark som möjligt.

Det behövs en stark grön partigrupp i EU-parlamentet –  endast då kan vi säkra klimatledarskapet i Europa.