Tack för hjälpen!

Det ena valet avlöser det andra. Från en helt otroligt spännande valrörelse till EU-parlamentet där de Gröna gick starkt framåt i stora delar av Europa, så också i Sverige, till en annan otroligt spännande valrörelse i Iran, där det visade sig att den sittande presidenten tyvärr får sitta kvar i fyra år till. Inte lika positivt med andra ord, tycker jag, eftersom det är ett tydligt bakslag för både världsfreden och de reformvänliga i Iran, i synnerhet kvinnor och ungdomar. 

Den svenska valrörelsen har varit fantastisk och jag kan inte annat än tacka alla som bidragit med sina röster till att Miljöpartiet fick hela 11% i den slutliga sammanräkningen. Vi var på gränsen till att knipa det sista Lissabonmandatet också men föll på mållinjen. Det fattades knappt 2500 röster. Attityden och viljan att faktiskt vara med för att påverka EU i en grönare riktning har varit tydlig när man varit ute och pratat med folk i valstugor och på torg och Miljöpartiet gick till val på ett tydligt budskap istället för bara paroller.

 Även om vi inte fick det tredje mandatet som det sådär i slutet av valrörelsen verkade möjligt att nå så nådde vi de två mål jag hade satt upp för mig när vi började kampanja. 1) att vi skulle få minst 2 mandat och 2) att de svenska väljarna inte skulle rösta in fler främlingsfientliga i parlamentet. De blev alldeles för många ändå tyvärr. Så tack alla ni som stöttat oss, och ni som stöttat mig personligen. Vi kommer att göra ett bra jobb, både de som kom in i parlamentet och vi som stannar kvar och jobbar på hemmaplan. Själv får jag möjligheten att fortsätta att drabba samman med migrationsministern här hemma minst till september 2010. Det har jag ingenting emot. Bl.a i dagarna med en vädjan för de apatiska flyktingbarnen som nu ska utvisas. 

Valet i Iran oroar mig däremot väldigt mycket. Jag hade verkligen hoppats på en ny president, även om skillnaden dem emellan inte är så jättestor. De är båda godkända av väktarrådet, vilket innebär att de står för samma konservativa grundsyn. Men, utmanaren hade stöd av kvinnor och ungdomar och utlovade en dialog om kärnprogrammet samt visade större vilja att föra dialog med oss andra i världen. Irans vägval i kombination med Nordkoreas hot om att ta till militära medel om sanktionerna mot landet utökas bådar inte gott för framtiden.