Varje år den 20 juni uppmärksammas styrkan, modet och uthålligheten hos alla miljontals flyktingar världen över som tvingats lämna sina hem. Vanliga människor som du och jag. De lämnar allt bakom sig – allt utom drömmarna om ett liv i säkerhet.

Vi har firat Världsflyktingdagen den 20 juni ända sedan FN:s generalförsamling inrättade dagen i december 2000, som en markering av 50-årsdagen av FN:s flyktingkonvention från 1951.

Konventionen är lika aktuell i dag som då. I slutet på förra året hade cirka 65,6 miljoner människor runt om i världen tvingats på flykt. Bland dem är nästan 22,5 miljoner flyktingar och över hälften av dem är under 18 år.

Förutom hjälp med de akuta humanitära behoven, behöver våra regeringar och andra länder erbjuda skydd för fler människor på flykt. I en värld där nästan 30 000 människor om dagen tvingas att fly på grund av konflikter eller förföljelse, är arbetet och stödet för flyktingar viktigare än någonsin tidigare.

Oavsett hur mycket EU försöker stoppa människor från att ta sig till unionen, så kommer de att fortsätta att söka sig till ett bättre liv. Vår uppgift kan inte vara att skicka människor tillbaka till fruktansvärda förhållanden. Vår uppgift är att rädda liv. I går såg jag en film om sjöräddningen på Medelhavet som inte lämnar någon oberörd.

Sprid den gärna:  http://www.fishersofmenfilm.com/

Refugee day

Bildkälla: http://www.indiacelebrating.com/events/world-refugee-day/