Vi får aldrig glömma SD:s kvinnohat

I Alabama har 25 republikanska män röstat för att abort ska vara ett allvarligare brott än våldtäkt. Lagen innebär ett totalt abortförbud i den amerikanska delstaten. Det är allvar nu  – kvinnors rättigheter måste försvaras, också i Europa.

Varje år dör 47 000 kvinnor på grund av en abort som inte utförts på ett säkert sätt. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor i världen.

I flera EU-länder hotas rätten till abort och även i länder som Italien står konservativ lagstiftning i vägen för att kvinnor ska få bestämma över sin egen graviditet.

Även i Sverige puttrar abortmotståndet i den konservativa grytan. Medan progressiva partier som Miljöpartiet försöker öka skyddet för kvinnors kroppsliga självbestämmande vill Jimmie Åkessons Sverigedemokrater det motsatta.

Om Jimmie Åkesson tillsammans med sina konservativa kollegor i Europaparlamentet får bestämma skulle vår abortlag vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens är idag.

SD gjorde sin hållning tydlig när de gick till riksdagsval på att sänka gränsen för abort till 12 veckor. Det är en kraftig begränsning som skulle betyda att många ofrivilligt gravida tvingas fullfölja en oönskad graviditet.

Abortlagstiftningen är inte en jämställdhetsfråga för Jimmie Åkesson, det är något helt annat. Han har sagt att: det finns skillnader i den ”nedärvda essensen” mellan kvinnor och män och menat att vi har olika intressen, eftersom kvinnor föder barn.

SD får också absolut sämst betyg i RFSL:s rapport över hur svenska EU-parlamentariker förhållit sig till HBTQI-frågor (homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella). Kvinnohatet kommer sällan ensamt – SD och deras europeiska partikollegor svingar friskt också mot minoriteter och HBTQI-personer.

Miljöpartiet får högsta betyg i RFSL:s rapport, men vi vill ändå göra ännu mer – transpersoners rättigheter måste säkras och EU måste bli en tydligare röst för hbtqi-personers rättigheter. När andra partier hotar människors rätt att vara den man är kommer vi kämpa ännu hårdare för att försvara den.

SD vill samarbeta med partier i EP som vill backa in i framtiden, tillbaka till 50-talets kvinnosyn, oavsett hur många kvinnor de har på sina valaffischer. Om SD och partier som Lega och Fiedez får bestämma i EU ska kvinnor enbart bidra till samhällsbyggandet genom att föda barn och stå vid spisen.

Hotet mot kvinnor, minoriteter och HBTQI-personer i Europa är på allvar. Om SD blir starka i EU-valet kommer de använda sin makt för att vrida klockan tillbaka flera decennier. Den kan vi i Miljöpartiet inte tillåta. Vi kommer göra allt som står i vår makt för att försvara alla människors rätt till frihet och självbestämmande över sina egna liv och kroppar.

//

Alice Bah Kuhnke, Riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet (MP)

Bodil Valero, EU-parlamentariker och kandidat till EU-parlamentet (MP)

Aida Badeli, Språkrör för Grön Ungdom och kandidat till EU-parlamentet (MP)