Val i Rwanda utan opposition

I dag är det presidentval i Rwanda. Ett val där motståndare till regimen mördats eller hindrats att ställa upp i valet. Samtidigt brukar Rwanda hållas fram som ett föredöme eftersom det är det land som har mest kvinnliga parlamentariker i världen. Sverige är på andra plats.

Under sommaren mördades t.ex. De Grönas vice ordförande. Han försvann spårlöst och hittades sedan död. Ordföranden i partiet har tvingats gömma sig med hela sin familj, partimedlemmar lämnar politiken av rädsla etc. etc. Men det är inte bara De Gröna som är drabbade. I Rwanda ses oppositionen som förrädare och hindras från att delta så vem som kommer att vinna dagens presidentval är lätt att räkna ut.

Det är lika lätt att räkna ut som när det gäller valen i grannlandet Burundi som också hölls under sommaren. Först presidentvalet i slutet av juni där det i slutänden bara fanns en kandidat att välja på och sedan parlamentsvalet i slutet av juli. Den sittande presidenten och hans parti vann solklart med hjälp av de få som gick till valurnorna. Den känsla som förmedlades var att om inte den sittande presidenten skulle vinna valet skulle det bli ett nytt inbördeskrig.

Till båda länderna ger Sverige demokratibistånd. Till vilken nytta kan man fråga sig med tanke på biståndsministerns krav på kontroll och resultat i biståndet. Den utveckling vi ser i dag i båda länderna mot enpartistater är minst sagt oroväckande. Det är också oroväckande att vi fortsätter att skicka tillbaka de oppositionella som tagit sin tillflykt till oss med löfte om att de inte kommer att utsättas för förföljelse i respektive hemland. Hur kan Migrationsverket garantera det? Eller påstå att uppvisade arresteringsorder etc. inte är att ta på allvar?

Kanske dags för biståndsministern att fundera över på vilket sätt vi ska hjälpa till att förbättra den demokratiska utvecklingen i de båda länderna? Det kanske t.o.m. är så att vi borde ge en fristad åt de i oppositionen som finns här så att det åtminstone finns en opposition som vågar uttrycka sig fritt utan rädsla för sina liv.

http://www.sida.se/Svenska/Kontakta-oss/For-medier/Pressmeddelanden/2010/Svenskt-stod-for-okad-demokrati-i-Rwanda/

http://www.sida.se/Svenska/Lander–regioner/Afrika/Burundi/Utvecklingen-i-Burundi/